skip to the content

Здравна информация за пациенти, болни от ревматоиден артрит, и техните семейства

Биотехнологиите в производството на лекарства и в нашия бит

За да си обясним какво значи биотехнология, ще дадем  пример с нещо твърде обичайно. Може да изглежда странно, но киселото мляко, както и хлябът, са биотехнологични продукти. Всякакъв вид производство, което комбинира биологията с технология, е биотехнология. Хлебарите са биотехнолози. От хиляди години насам те използват микроорганизми – не само мая, но и млечнокиселите бактерии в кваса – за да може тестото да се надигне, а хлябът да стане по-траен, вкусен и лесносмилаем.

Ето и друг пример - ензимите са основен компонент на почистващите препарати. Те разграждат петната от мазнини, белтъчини и въглехидрати по дрехите Ви. Производството на ензими и включването им в почистващите препарати също е ярък пример за биотехнология, която превръща всяка перална машина в малка биотехнологична фабрика.

Всъщност, днес за производството на биофармацевтични продукти се използват клетки като „мини-фабрики“ от почти всички сфери на природата. Клетките на маята от десетилетия рутинно се прилагат в биофармацевтичното производство.

Как може да бъде избегнат грипът?

През зимните месеци всеки човек се пита как може да се избегне грипът, но пациентите с ревматоиден артрит трябва да бъдат изключително предпазливи, понеже имунната им система е компрометирана от основното им заболяване. Как може да се предпазим от разболяване от грип?

За ревматоидния артрит

Ревматоидният артрит (РА) засяга около 0,8-1% от населението на Земята, или това са над 21 милиона хора по цял свят. В България болните с ревматоиден артрит са около 50-60 хил. Жените ( между 35-55 год. ) боледуват два-три пъти по-често от мъжете ( между 40-60 год. ).

Ревматоидният артрит е една от най-разпространените форми на автоимунно заболяване.

Ревматоиден артрит: автоимунно заболяванеРевматоидният артрит е заболяване, което прогресира с течение на времето и се характеризира с хронично множествено възпаление на ставите и съпътстващи симптоми като анемия и умора.

Това възпаление води до болки в ставите, обездвижване и подуване, причинено от разрушаване на костта и хрущяла, което много често е причина за инвалидизиране.

При пациентите с РА е налице и повишена вероятност да развият други усложнения, като остеопороза, анемия и други заболявания, засягащи белите дробове и кожата.

Лечение на ревматоидния артрит

Има няколко вида лечение на ревматоидния артрит (РА). Някои от лекарствата са насочени към признаците и симптомите на РА, други имат за цел да променят протичането на болестта и да повлияят положително на последиците от ревматоиден артрит върху организма, като умора и анемия.

Ремисията е основната цел на лечението на ревматоиден артрит. Доказателствата сочат, че хората с РА страдат от прогресивно, трайно увреждане на ставите в ранните фази на заболяването. Нужни са нови лечения с различни механизми на действие, за да се предостави на пациентите възможност да изпитват минимална болка или умора.

Съобщи за нежелана реакция!

Непрекъснато събираме информация за нежеланите реакции към лекарствата на Рош. Ако желаете, може да
съобщите за нежелани
реакции.