skip to the content

Здравна информация за пациенти, болни от ревматоиден артрит, и техните семейства

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, което обикновено засяга малките стави на ръцете и краката. За разлика от заболявания, свързани с износването на ставите като остеоартрит, ревматоидният артрит засяга вътрешната повърхност на ставите, причинявайки болезнено подуване, което накрая може да доведе до разрушаване на костите и деформация на ставите.

Като автоимунно заболяване, ревматоидният артрит възниква, когато имунната система погрешно атакува тъканите на тялото. Освен че създава ставни проблеми, ревматоидният артрит може да засегне и целия организъм, причинявайки треска и умора.

Ревматоиден артрит - РА и остеоартритРевматоидният артрит се среща много по-често при жените, отколкото при мъжете, и обикновено възниква на възраст между 40 и 60 години. Лечението на ревматоидния артрит засега се фокусира върху контролиране на симптомите и предотвратяване на ставните увреждания.

Не се знае със сигурност какви са причините за ревматоидния артрит, но учените смятат, че това е автоимунно заболяване, при която белите кръвни клетки губят способността да разпознават собствените клетки и нашествениците като бактерии и вируси. Това довежда до проблем на имунната система, която атакува тъканите на ставите. В резултат се появява възпаление, което води до увреждане на ставите.

Тези състояния не се смятат за наследствени и рядко се наблюдават при повече от един член на семейството. Учените смятат, че някои деца имат генетично заложен ревматоиден артрит, но развитието му се обуславя единствено при появата на инфекция или други непознати причинители.

Любопитно за ревматоидния артрит

За първи път ревматоидният артрит е бил напълно описан от Алфред Беъринг Гарод през 1859 г. и той го е нарекъл ревматоиден артрит, за да го различи от другите форми на артрит.

Източници и допълнителна полезна информация

Съобщи за нежелана реакция!

Непрекъснато събираме информация за нежеланите реакции към лекарствата на Рош. Ако желаете, може да
съобщите за нежелани
реакции.